Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show

Just Music

09:20 13:00


Cartea Săptămânii | Temă pentru acasă

Scris de pe 31 martie 2021

Romanul ,, Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija, TEZEAUR AL LITERASTURII ROMÂNE”, născut la 15 iulie 1948, în Codreni, raionul Cimișlia.

În anul 2010, cartea s-a bucurat de o solicitare deosebită fiind împrumutată de la bibliotecile din Chișinău  de 17.575 de ori. De când a fost lansat, în republică, romanul a fost împrumutată de la biblioteci de peste 100.000 de ori. 

Subiectul cărții începe cronologic în vremea din anii 40, an care are o însemnătate dureroasă pentru noi, abordând pe parcursul  romanului dragostea într-o manieră aparte și tematica deportărilor din Basarabia.

Maria Răzeșu, elevă și profesorul de literatură Mihai Ulmu sunt personajele principale ale romanului, personaje între care se naște o iubire pură. Maria se îndrăgostise de profesor din prima zi când l-a văzut, pe când pentru el,  ea era doar eleva sa cea mai bună.

Totul se schimbă când în timpul unei lecții se vorbește despre Eminescu, iar elevii dau jos portretul lui Stalin. Profesorul ia vina asupra lui, este arestat, fiind considerat dușman al poporului. Însă, înainte de a pleca, profesorul lasă elevilor săi o temă pentru acasă: „…A fi om în viață e o artă sau un destin?” 

Maria aflând  că Mihai Ulmu este trimis  în Siberia de gheață, la Zarianka, în ,,Lagărul Morții”, ea pleacă în căutarea lui să-i mărturisească cât de mult îl iubește. Astfel, pune la cale două tentative de evadare.

Autorul reușește de minune să reflecte viața basarabenilor din timpul celei mai triste evenimente din istoria Basarabiei, anul 1940 când a avut loc primul val al deportărilor. Talentul și măiestria de a atinge sufletul cititorului cu penița cu ajutorul personajelor, emoțiilor descrise poetic, dar și a celui mai sublim sentiment din viața unui om – iubirea adevărată, Dabija crează un roman must – have de citit!

Tema pentru acasă te pregătește să afli ce înseamnă adevărata suferință, durere, disperare, dar te învață și cum este să fii iubit, liber chiar dacă ești înlănțuit, cum este să crezi, să speri și să fii OM.


Continuare

Următorul Articol

Movie Time


Thumbnail
Articolul anterior

Fresh Music


Thumbnail