Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show


Cartea săptămânii | Lewis Carroll: Alice în Țara Minunilor

Scris de pe 31 ianuarie 2018

Alice în Țara Minunilor este clasică, scrisă în 1865 de către scriitorul, logicianul, matematicianul britanic, Lewis Carroll. Cartea a fost scrisă într-o expediție a autorului, împreună cu un amic de-al său, Reverend Robinson Duckworth și cu cele trei fiice ale lui, Edith, Alice și Lorina. Lewis Carroll, dorind să le distreze pe fetițe, a scris manuscrisul, devenit una dintre cele mai importante cărți ale omenirii. Vezi mai jos fotografiile pe care i le-a făcut autorul lui Alice în 1860.

multe ecranizări

Cartea a fost ecranizată de nenumărate ori, inclusiv de către Walt Disney în 1951, un film de animație bazat pe ambele cărți ale autorului britanic: Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor. Cartea a mai cunoscut o ecranizare în 2010, cu Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun. Și mai multe încă.

personaje care mai de care

Alice se trezește într-o lume a sa, după ce l-a urmat pe Iepurele Alb cu ceasornic și a căzut în vizuina sa. Pe parcursul cărții se întâlnește cu mai multe personaje dubioase, precum Șoarecele, Pasărea-Dodo, Domnul-Omidă care o întreabă „cine ești?” pe Alice, iar ea ăi răspunde că nu știe, întrucât s-a schimbat de atâtea ori în acea zi, Iepurele de Martie și Pălărierul care cică l-au supărat pe Timp și de-atunci e doar „Ora Ceaiului” (de aceea sunt așezați la o masă lungă și-și mută doar locurile, unul câte unul), Regina și partida ei de crochet etc. Totul este, de fapt, cu capul în jos sau pe-o parte, cum vrei îl pui, pentru că în Țara Minunilor a lui Alice nu există ordine sau logică, sau sens.

Mai jos citești un fragment bunuț:

„Zărind-o pe Alice, Pisica rânjea întruna. Alice o găsi destul de nostimă, dar avea ghearele foarte lungi şi nenumăraţi colţi, fapt pentru care se cuvenea să i te adresezi cu respect. – Pisicuţo de Cheshire…, zise ea, cu oarecare teamă în glas, neştiind cum să i se adreseze. însă Pisica rânji şi mai tare. „Aşa, văd că-i place”, gândi Alice, continuând: Vrei, te rog, să-mi spui pe ce drum s-o apuc, ca să pot pleca de aici? – Depinde unde vrei să ajungi, răspunse Pisica. – Oriunde, numai să ajung undeva, adăugă Alice, drept explicaţie. – Poţi fi sigură că vei ajunge, de vei merge destulă vreme, răspunse Pisica”.

îți doresc LECTURĂ PLĂCUTĂ în lumea copilăriei!