Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show

Campus Club

18:00 22:00


Cartea săptămânii | Platon: Republica

Scris de pe 24 ianuarie 2018

Republica este unul dintre cele mai recunoscute dialoguri scrise de filosoful grec Platon, scris aproximativ în 360 î.e.n. Știm că profesorul lui Platon, Socrate, nu a scris niciun cuvânt la viața lui. Arta scrisului i-a revenit lui Platon, care abordează în Republica configurația unui stat-ideal, dar totodată și configurația unui eu-ideal, luptător, un om ce-și are implantat în interior un sistem axiologic diriguitor.

e greu ce are preț

Conform metodei maieuticii lui Socrate (mama lui fiind o moașă și, asemenea procesului de naștere, dialogul accelerează descoperirea adevărului), Republica întreagă este sub forma unui dialog dintre mai multe personaje, precum: Cephalus, un bătrân care apare doar în introducere, de meserie fabricant de arme, Thrasymachus, sofist, Glaucon, care spune că „E greu ce are preț”, Adeimantus, Socrate și alții. Prima temă vizată în dialog este dreptatea și semnificația ei în lumea grecească. Uite ce răspunde Socrate lui Thrasymachos, cel care crede că dreptatea este un defect: „Nedreptatea aduce dezbinare, ură și lupte înăuntru, dreptatea însă aduce înțelegere și prietenie. Nedreptatea supremă este să pari drept, fără să fii”.

stăpânirea de sine

Un alt aspect al sufletului uman este „stăpânirea de sine” care indică urmele cumpătării. Socrate susține că: „Partea prin care se judecă o numim partea rațională a sufletului; partea prin care el iubește, flămânzește, e însetat și cunoaște celelalte pofte, o numim irațională și apetentă, însoțitoare a plăcerilor. Cât despre dreptatea însăși, autentică, nu se referă la fapta îndreptățită în afară, ci la cea îndreptată înăuntru”.

Astfel, cele patru virtuți ale cetății interioare sunt: vitejia, cumpătarea, înțelepciunea și dreptatea. Republica este o carte de înțelepciune care datează cu mii de ani în urmă, spunând același adevăr pe care-l știm astăzi. Asta ar trebui să ne confere și mai multă încredere în cele scrise și să le citim cu atenție. Așa că îți doresc

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Ascultă Cartea săptămânii în fiecare miercuri de la ora 16:45 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)