Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show

Just Music

09:20 13:00


Cartea săptămânii | Frunze de dor

Scris de pe 26 aprilie 2021

La emisiunea Cartea săptămânii recomandăm romanul ,,Frunze de dor” de Ion Druță a apărut în anul 1957, însă a fost tipărit și prezentat pentru tipărire doi ani mai devreme.

Cu toate că nu trăim în perioda când în fiecare casă ardea câte o lampă de gaz în loc de lumină, când la cubul din sat se organizează dansuri și când sentimentele umane sunt mai profunde, totuși „Frunze de dor” ale lui Ion Druță  reușesc de fiecare dată sa ne ducă imaginar în acele timpuri. Sunt timpurile tinereții părinților sau poate chiar a bunicilor noștri.

E un roman despre o dragoste mare, dar neîmplinită dintre Ruxanda și Gheorge, un roman despre prioada războiului, când unica alinare a sătenilor din Valea Răzeșilor era o fițuică de pe front, adusă de poștașul Mișa, este un roman despre intelectulii de la sat, în care se vorbește despre încercarea Ruxandei de a împăca meseria de învățătoare și „mazărea de pe vârful dealului”, e un roman despre viața cotidiană de la țară, unde pământul reprezintă cea mai mare bogăție a lor.

 

Romanul ”Frunze de dor” ne face să călătorim în timp și spațiu, amintindu-ne de rădăcinile noastre, de originile sfinte ale neamului nostru. Este primul și unul dintre cele mai reușite romane ale lui Ion Druță, este o capodoperă a literaturii noastre basarabene, autorul zugrăvind, în chip veridic, ceea ce este specific și autentic satelor noastre. Ceea ce captează în

această operă este măiestria narativă a autorului, textul și limbajul ei fiind accesibil pentru orice categorie de cititori. Ne încântă prin lirismul duios, prin vorbele cu tâlc și potrivit alese, prin

capacitatea de a antrena în acțiune tipuri umane rupte din „matricea stilistică a satului” basarabean. Este un roman nemaipomenit care merită a fi citit, iar luăm o scurtă pauză după care revenim cu noi detalii asupra operei.

 

,,Cartea săptămânii” cu romanul ,, Frunze de Dor” de Ion Druță.

Este o lucrare cu cele mai profunde semnificații etice și morale,menită să ne păstreze integritatea sufletului. Dragostea lui Gheorghe pentru Rusanda este întruchiparea vie a tot ce e luminos și curat în om.

 

„Frunze de dor” este un roman care te va face să înţelegi mai bine oamenii din jurul tău, trecutul şi rădăcinile prezentului. O carte care merită citită şi recitită.

Dragi ascultători, dacă n-ați citit niciodată acest roman, vă invit să o lecturați cât mai curând. Se citește ușor și repede, dar îți va lăsa o amprentă plăcută în suflet pentru o perioadă îndelungată.

 

Dacă vrei să afli mai multe detalii  cum a evoluat relația dintre Rusanda si Gheorghe, despre viața țăranului și valorile promovate de acesta, în perioada secolului XX, atunci n-ai de cât să citești opera.


Continuare

Următorul Articol

Fresh Music


Thumbnail
Articolul anterior

Fresh Music


Thumbnail