Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show


Cartea săptămânii | Apuleius: Măgarul de aur

Scris de pe 14 februarie 2018

Metamorfozele sau Măgarul de aur este unica lucrare păstrată integral de către Lucius Apuleius Platonicus, scriitor latin. A trăit între anii 123/125 d. Hr. – 180 d. Hr., a fost educat într-o familie bogată. Cartea este prețioasă, pentru că abordează filosofiile timpului, modul de a trăi și de a gândi al romanilor din acea perioadă, mitologia preluată de la greci, credința etc. Măgarul de aur mai este un roman picaresc, cu un stil ironic, care descrie peripețiile lui Lucius, prefăcut într-un măgar.

aventuri

Întreaga peripeție este condimentată cu povestiri care mai de care, aventuri sinuoase, pline de fabulație și fantastic. Un moment hilar este ospățul dedicat zeului râsului (prezent doar în Sparta) și farsa pe care i-au întins-o locuitorii orașului Tesalia, loc în care călătorește personajul-narator al cărții.

mitul lui Psyche și Cupidon

Un alt moment important, considerat de către cercetători ca fiind bijuteria textului, este mitul lui Psyche și al lui Cupidon. Psyche, din limba greacă, ψυχή, înseamnă suflet, iar Cupidon este zeul iubirii, fiul Afroditei (Venus, în latină), zeul cu săgețile gata-gata să-l țintească pe nevinovat. Mitul este plin de simboluri, are o groază de interpretări, dar în linii generale, este vorba despre sufletul uman care tinde să-și cunoască spiritul (Cupidon se culca nopțile alături de Psyche, fără să-și arate chipul) și încercările pe care trebuie să le facă pentru a se uni cu el.

De ziua îndrăgostiților, merită să citești cartea lui Apuleius, o găsești în bibliotecile capitalei, așadar

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Ascultă Cartea săptămânii în fiece miercuri, ora 16:45, pe 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)