Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show


Cartea săptămânii | George Orwell: o mie nouă sute optzeci și patru

Scris de pe 21 februarie 2018

O mie nouă sute optzeci și patru (1984) este cel mai cunoscut roman al scriitorului englez, George Orwell (1903-1950). A fost tipărit în 1948, rămânând totuși actual până în zilele noastre, inclusiv pentru posteritate. După mai mulți critici, lucrurile devastatoare din roman urmează încă să se întâmple.

Naratorul-personaj este intelectualul Winston Smith, căruia începe să i se trezească conștiința și să-și pună întrebări cu privire la regimul totalitarist din țară. „Fratele cel mare stă cu ochii pe tine” este fraza zugrăvită pe pereții clădirilor, insinuând ideea că în timp ce are grijă de tine, ești subjugat de chingile regimului, nu ești liber.

Alte lozinci ale partidului sunt:

RĂZBOIUL ESTE PACE

LIBERTATEA ESTE SCLAVIE

IGNORANȚA ESTE PUTERE

Alte concepte pe care le mânuiesc membrii partidului sunt dubla gândire, poliția gândirii, Nouvorba, Soceng. Până și o privire echivocă din partea unui membru devine un eveniment memorabil în singurătatea claustrată în care oamenii sunt obligați să trăiască. Frica de a fi demascat, rutina și asuprirea sunt doar câteva dintre stările pe care ți le transmite textul.

Jocul cu mintea umană este instrumentul principal al autorităților. Sau, așa cum se întreba Winston: „La urma urmei, de unde știm noi că 2+2 fac 4? Sau că forța gravitației chiar acționează? Sau că trecutul nu poate fi schimbat? Dacă și trecutul, și lumea exterioară există numai în minte și dacă mintea este controlabilă, atunci cum rămâne?”.

Cum reușești să învingi într-un asemenea regim, cum lupta pentru libertate îți reamintește că ești – om – și cum drama unui om descrie drama unor întregi națiuni, pe toate le citești în cartea lui Orwell, considerată una dintre cele mai bune cărți englezești din secolul trecut.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Asculți Cartea săptămânii în fiecare miercuri, oa 16:45 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)