Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Cartea săptămânii | Kazuo Ishiguro: Un artist al lumii trecătoare

Scris de pe 13 decembrie 2017

Este a doua oară când o carte scrisă de Kazuo Ishiguro apare la emisiunea Cartea săptămânii. Considerăm că este un lucru bun ca să-i citim pe cei care au fost premiați cu Premiul Nobel pentru Literatură (și nu doar). Și este cumva o curiozitate să vedem ce fel de scriitură este apreciată la momentul de față în lume.

Un artist al lumii trecătoare este al doilea roman al scriitorului japonez, mutat în Anglia când era copil (n. în 1954 la Nagasaki). Romanul a fost nominalizat în același an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award și tradus în paisprezece limbi. Romanul ilustrează foarte bine stilul literar al lui Ishiguro: accentul pe reminiscențe, meditația asupra deciziilor luate în viață, analiza lor prin prisma unor ochi care au văzut destul în viață, ochi cu experiență.

noul val vs. tradiția

Așa se întâmplă și cu pictorul Masuji Ono, aflat la poalele bătrâneții. Personajul-narator își amintește vitregiile prin care a trecut Japonia îl cel de-al Doilea Război Mondial și noile tendințe „americane” ale societății, aflate în curs de restabilire. Lumea din care face parte maestrul este într-adevăr „trecătoare”. Dânsul se confruntă cu neînțelegerile care vin din partea celorlalți, inclusiv din partea lui către oamenii vădit schimbați în mentalitate, față de tinerii care se grăbesc prea mult să se decanteze de tot ce-i național.

depășirea mediocrității

Un alt aspect important pe care-l atinge romanul este sentimentul măreției. Atunci când la bătrânețe nu-ți este rușine să privești înapoi înspre viața ta. Atunci când nu-ți e rușine să-ți accepți greșelile și străduințele întru depășirea mediocrității: „nu pot descrie sentimentul de imensă fericire care m-a încercat pe mine în ziua aceea. Ei nu știu ce înseamnă să riști totul din ambiția de a te ridica deasupra mediocrității”.

citatul preferat

„Îți sporesc pe nesimțite influența și poziția socială când muncești mult, fără să urmărești acele lucruri, ci doar pentru mulțumirea de a-ți îndeplini datoriile cât mai bine cu putință” (p. 37, ed. Polirom).

Te invit la o LECTURĂ PLĂCUTĂ

(Ascultă Cartea săptămânii în fiecare miercuri, la ora 16.05 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).