Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show

Fresh Music

09:00 09:20


Cartea Săptămânii | Tenis cu moldovenii

Scris de pe 7 aprilie 2021

Vorbim astăzi,despre o istorie adevărată , un bestseller care se numește,, Playing the moldovans at tennis,, sau ,, Tenis cu moldovenii’’ , scrisă la sfarsitul anilor 90’  de către umoristul și scenaristul britanic, Tony Hawks, devenit celebru în urma acestei satire.

 Ca sa facem o mica introducere în subiect , aș vrea să vă întrebați? :

-Ce faceți voi când vă plictisiți ? O intrebare cit se poate de actuala , mai ales pe timp de pandemie. Iar dacă ar fi sa rulam un search rapid pe GOOGLE, ar apărea opțiuni precum :

-Dă o mica petrecere! Ideie nevalabilă în 2021 ,

-Iar alte propuneri oferite de google sunt: Creează un colaj foto, suna-ti cel mai bun prieten, fa curat în garaj , iti poți planifica regimul alimentar și introduce în rutina vitamine și minerale.

 

Dacă totuși să revenim la  cartea de astăzi ,ați regăsi un exemplu potrivit pentru a ieși din tipare,în momentele de plictiseală. Protagonistul cărții este însuși autorul, Tony , care pasionat de tenis  citește un articol dintr-un ziar despre o echipa de 11 jucători de fotbal, proveniți dintr-o tara pe care abia de o găsea pe harta.

Un bestseller a cărui acțiune  se petrece în anul 1998 , vă imaginați situatia politico-economica a tânărului stat, Republica Moldova, care înca era la tranziție de la independenta de URSS.

-Ce face Tony atunci când se plictiseste ?

Ei bine ii apare o idee și face un pariu cu cel mai bun prieten al său. Zice el ca ii va putea bate la tenis pe toti jucatorii Selectionatei Naționale de fotbal a Moldovei, iar dacă ii reușește prietenul sau va cânta Imnul Moldovei gol golut, într-un loc central din Londra.

Iată așa provocare menită sa iti recalibreze mintea și emoțiile , sa te mentina în tonus zic si eu! Ne ciocnim deci cu un obiectiv plin de entuziasm ,lansat de Tony.

Deci, eroul nostru ajunge in Moldova si cautindu-I pe fiecare fotbalist in parte se ciocneste si de câteva subiecte dureroase, care devin o radiografie comica si tragica a cotidianului din primii ani de independenta a tânărului nostru stat.E vorba de lipsa iluminarii stradale, salarii sub minimul de existență, transport public extrem de aglomerat. Ba chiar este si un moment amuzant în care urcându-se într-un microbuz arhiplin, cineva îi înmâna 3 lei , iar el se gândeste ca : Uite în țara asta mă plătește pentru ca mai sunt nevoit sa circul în așa condiții. O utopie de altfel.

Se mai lansează cu aventura si  în Transnistria, poarta o discuție tete a tete cu Vasile Rotaru, aka The Green One sau Zelionii, faimosul bandit al anilor 90’, omorit in anul 2000.

Cartea relatează cu lux de amănunte cum eroul nostru se cazează la niște profesori, joacă hora, hoinareste cu o satra de tigani, este deziluzionat de către oportuniști ce vor să-l jupoaie de bani.

Deci dacă v-am intrigat si vreți sa savurati provocarea lui Tony cu fotbaliștii noștri Romanenko,Testemițanu, Shishkin,Rogaciov, sau dak vreti sa vedeti ce schimbări s-au produs în Chișinăul anului 1998 si cel prezent, sau dacă a avut sorți de izbândă eroul nostru englez, va îndemn sa va delectati cu cartea: ,, Tenis cu Moldovenii’’ de Tony Hawks.

Prin ce mai este deosebita aceasta carte ?

După vizita în Republica Moldova, autorul a lansat în anul 2000 prima organizație medico-sanitara, care iată ca a impliniti deja 21 de ani.

Tony Hawks Centru oferă suport, servicii si echipamente pentru familiile care educă copIi cu nevoie speciale.

Oficiul principal este pe strada Drumul Taberei 10, dar mai are si numeroase sedii de kinetoterapie în sectoarele Chișinăului.

 

 


Continuare

Următorul Articol

Movie Time


Thumbnail
Articolul anterior

Club News


Thumbnail