Citește romanul de debut al lui John Flowles
Written by Radio Studentus on 8 aprilie 2017
Tot mai des, la scriitorii contemporani, cartea de debut este una excepțională, de o mare forță și o înaltă calitate. Cazul lui Fowles este asemănător: deși are cărți mai valoroase (ca de exemplu Magicianul și Iubita locotenentului francez), Colecționarul, cartea sa de debut, este una extraordinară, care dă de gol talentul scriitorului debutant.
Personajul narator e un psycho așa cum sunt mulți în lumea de azi. Orfan de tată și părăsit de mama, este crescut de o mătuța alături de o fiica infirmă. Nu avusese relații cu femei, era pasionat să colecționeze fluturi si lucra în Primărie. Urmărește insă de la distanță o tanără, Miranda, o fată deșteaptă și atrăgătoare. Viața i se schimbă în clipa în care câștigă o suma mare la pronosport. Cu acești bani își cumpăă o casă izolată la țarî pe care o reamenajează și începe să fie tot mai obsedat de planul său: acela de a o răpi pe fata de care e atras, convins că „nu am să ajung să fac niciodată cunoștința cu ea în condiții normale, dar dacă ar locui cu mine mi-ar putea cunoaște părțile bune și m-ar înțelege.” Pregătește o adevărată închisoare, „agreabilă” ce-i drept, la subsolul casei, anulând orice posibilitate de evadare. Reușește s-o răpească și s-o inchidă, încercând să-i satisfacă toate pretențiile.
În Colecționarul se conturează autoportretul unui intelectual care cultivă propria versiune a existențialismului; aceea a unui căutător al propriei identități, așa cum o caută personajele tuturor romanelor lui.
Poate că numele eroinei e o ironie. Miranda e și, în Furtuna lui Shakespeare, întruchiparea candorii. Și ea e prizonieră, pe o insulă unde puterea tatălui ei îi supune deopotrivă pe Ariel, spirit pur al văzduhului, și pe Caliban, duh al pământului. Dar deja vă las pe Dumnevoastra să decideți care este legătura dintre ceste eroine.