Cartea săptămânii | John Fowles: Colecționarul
Written by Radio Studentus on 20 decembrie 2017
Colecționarul este cartea de debut a scriitorului britanic, John Fowles. Puțini scriitori se pot bucura de un asemenea debut promițător, bine închegat, fascinant, devenit o carte de referință în literatura universală. La scurt timp, anul 1965, cartea a fost ecranizată, iar filmul (în regia lui William Wyler) îl găsești online aici.
Frederick Clegg
… este un orfan care și-a petrecut toată viața alături de mătușa sa. Este colecționar de fluturi și îndrăgostit de Miranda. O tot urmărește oriunde s-ar duce prin Londra. Se comportă aparent corect la nivelul maxim, condus de prea multe precepte încrustate în minte. Sau, așa cum îl descria Miranda: „Nu e om, e un vid în formă de om” (p. 205).
Miranda
… este studentă la Arte, pictează și este pasionată de totul ce înseamnă viață, artă, onoare, dreptate, adevăr. Cei doi fac parte din sfere totalmente opuse ale societății. Sunt incompatibili. Prin intermediul Mirandei aflăm denumiri de cărți bune, pe care le citește: De veghe în lanul de secară (J. D. Salinger); Rațiune și sentiment (George Paston); Sâmbăta seara, duminica dimineața (Alan Sillitoe) etc. Pictori și picturi, precum Paolo Uccello și vânătoarea lui (vezi mai jos) și multe idei despre sensul vieții: „Un gând ciudat: nu aș vrea ca toate astea să nu se fi întâmplat. Fiindcă dacă voi scăpa de aici, voi fi un om total diferit și, cred, chiar mai bun. Fiindcă dacă nu voi scăpa, dacă se va întâmpla ceva îngrozitor, voi ști totuși că ceea ce am fost și aș fi rămas, dacă nu se întâmpla asta, nu este ceea ce aș vrea acum să fiu”.
biletul la loto
Punctul de pornire al narațiunii constă în biletul câștigător la loto care i-a picat lui Frederick și care l-a făcut cu o avere în buzunar. Astfel, o poate sechestra pe Miranda. O și face.
Diferența dintre cei doi poate fi percepută mai ales în atitudinea lor de viață, în modul în care simt Arta: „Știi că de fapt orice lucru măreț din istoria artei și orice lucru frumos din viață este de fapt ceea ce tu numești indecent sau este generat de sentimente pe care tu le numești indecente? De pasiune, de dragoste, de ură, de adevăr? Vrei să scoți din viață tot ce e viață.” (Miranda, p. 72).
Momentul curios al romanului este tehnica în care e scris. Ni se prezintă ambele voci ale celor două personaje-narator, Frederick și Miranda. Astfel putem să plonjăm direct în trăirile celor doi pe tot timpul sechestrului.
Citatul preferat
„Când desenezi, dai viață unui lucru, când îl fotografiezi, moare”.
Gata cu spoilerele. Dacă ești curios să afli ce se întâmplă mai departe, atunci
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
(Ascultă Cartea săptămânii în fiecare miercuri, ora 16:45, pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).