Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Cartea săptămânii | La țigănci, Mircea Eliade

Scris de pe 15 noiembrie 2017

Nuvela fantastică La țigănci face parte din seria fantasticului, semnat de marele scriitor român interbelic, Mircea Eliade. Încă din adolescență, Eliade recunoștea propensiunea lui pentru fabulos, pentru mistică, pentru lumea intangibilă-paralelă cu lumea reală. Nuvela La țigănci este una dintre cele mai reprezentative texte ale autorului.

Tema tabu a țigăncilor

Scrisă în 1959 la Paris și publicată în 1963 la Madrid, nuvela a stârnit variate interpretări. Subiectul este unul mistic, echivoc. Acțiunea demarează în București (Eliade considera orașul o sursă sigură de inspirație), într-un tramvai. Profesorul Gavrilescu este un profesor de pian, un simbol al omului neîmplinit la o vârstă de 49 de ani. El singur le spune celorlalți pasageri: „Sunt artist, sunt un artist în suflet”. Ciudat este faptul că ori de câte ori tramvaiul trecea pe lângă curtea țigăncilor, pasagerii vorbeau despre ele fără nicio ezitare. Atunci când Gavrilescu i-a întrebat despre tema aparent tabu, ceilalți se indignaseră: „E o rușine! E nepermis! să vorbești despre țigănci.

Care-i țiganca?

Dar trama se înodează atunci când profesorul își dă seama că și-a uitat partitura la eleva sa Ottilia și că trebuie să coboare din tramvai, chiar la stația vizavi de curtea țigăncilor. Îndemnat de un impuls interior, a intrat în curtea plină cu nuci și cu umbră (dată fiind năbușeala insuportabilă a verii, dar și a stării interioare a profesorului). Și de-aici începe adevărata istorie, labirintul prin care trece Gavrilescu, încercările (jocul inițiat de cele trei femei: grecoaica, ovreica și țiganca, care-i țiganca dintre cele trei, care-i țiganca, ghicește!).

Dar Gavrilescu este răvășit de frică, îi este sete și întotdeauna cald. Se înăbușă efectiv în propriile amintiri și regrete privitor la destinul care i-a fost dat să-l trăiască. Experimentează o naștere într-o altă dimensiune, fața în față cu esența individualității sale, o trecere dincolo. La țigănci este o nuvelă grea în istoria literaturii române, o nuvelă care revelează fantasticul în cotidian, o formă modernă de a exprima misticul, idei bine-instituționalizate în istoria umanității în genere. Nu pot să-ți doresc decât o …

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Cartea Săptămânii o asculți în fiecare miercuri, ora 16.40, pe 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).