Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Cartea săptămânii | De veghe în lanul de secară

Scris de pe 20 noiembrie 2017

De veghe în lanul de secară este cel mai recunoscut roman semnat de scriitorul american J.D. Salinger (1919 – 2010). După ce scriitorul devenise renumit, a decis să se retragă din văzul lumii, astfel încât și-a dat ultimul interviu în 1980. Romanul a intrat în lista de lectură obligatorie în liceele americane. A fost tradus în mai mult de 40 de limbi.

Prin ce de fapt impresionează romanul?

Deși nu sunt expuse date istorice semnificative, naratorul nu vrea să schimbe lumea (nici nu încearcă de fapt), nu există supraeroi și alte chestii, romanul impresionează tocmai prin simplitatea scriiturii, prin autenticitatea trăirilor, prin dorința de a fi așa cum e, fără complicații.

Personajul narator Holden Caulfield este un adolescent care-și expune trăirile pe hârtie. Poartă o șapcă roșie de vânătoare ciudată, fumează ca un tun și-i plac rațele. Este un frustrat, critică tot ce-l înconjoară, nu-i plac o groază de lucruri cu care se confruntă zilnic: „Minunați. Ăsta-i un cuvânt pe care nu pot să-l sufăr. Zău! Sună îngrozitor de fals. De câte ori îl aud mi se face greață”.

Exmatriculat

Este dat afară (din nou) din școala Pencey, o școală mult-apreciată de către toți americanii, dar detestată până la refuz de către Caulfield. Detesta disimularea, aprecia sinceritatea, pe care o întâlnea atât de rar, chiar prea rar. A picat la toate materiile, în afară de limba engleză. Caulfield era un cititor înrăit. Îi plăcea să danseze, și deși părea un frustrat și un singuratic, nu-i plăcea singurătatea în sine, îi era milă de oameni și-i compătimea pentru prostia și ignoranța lor.

De veghe în lanul de secară este un roman despre viață. Interesant este faptul cum de la niște fapte expuse poți înțelege exact ceea de ce are nevoie conștiința ta. Este o scriitură formidabilă, un personaj viu, o trăire intensă a lumii. Îți doresc să citești cartea asta chiar de mâine.

(Asculți Cartea săptămânii în fiecare miercuri la ora 16:45 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).