Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show


Cartea săptămânii | Un om mare, nuvelă fantastică

Scris de pe 14 martie 2018

Un om mare face parte din ciclul de nuvele fantastice de Mircea Eliade. Scrisă în Portugalia (prima nuvelă concepută în afara hotarelor țării), în 1945, reflectă destinul ciudat al inginerului Eugen Cucoaneș, un caz nemaiîntâlnit în care un om crește până la dimensiuni gigantice. Cazul este cercetat de medici, psihologi, jurnaliști, cercetători științifici, însă nu s-a putut depista cauza acestei creșteri neașteptate.

uriașul se retrage în munți

După Eliade, gânduri pe care le-a scris în jurnalul său portughez, macantropia este „o formulă concretă și pitorescă a geniului și a izolării sale definitive”. Asta pentru că înălțimea uriașă a lui Eugen Cucoaneș l-a făcut să se refugieze în munți, să se despartă de iubita sa, Lenora și să-și trăiască viața în completă singurătate. Așa descrie naratorul mărimea vertiginoasă a prietenului său: „părea că are șase-șapte metri, și pieptul lui se lățise amețitor, totul crescând în aceleași proporții cu înălțimea. Cu degetele alea enorme nu mai putea cuprinde decât bolovani și trunchiuri de copaci. Când și-a ridicat umerii din cale, părea Nepun înălțându-se printre talazuri”.

Subiectul nuvelei abordează contactul omului cu dimensiunea mitică a altei realități, percepute prin intermediul unor simțuri mult mai dezvoltate. O deschidere spre metafizic. Înălțarea fizică este proporțională cu spiritualitatea pe care o capătă uriașul în sihăstria din munți. Naratorul, surprins de evoluția lui Cucoaneș, i se adresează cu disperare: „Spune-ne ce vezi, ce simți, ce înțelegi! Spune-ne dacă există Dumnezeu și ce-ar trebui să facem ca să-l cunoaștem și noi! Învață-ne!”

Nuvela pare a fi inspirată din uriașii din basmele noastre: Ochilă, Sfarmă-Piatră, Serilă, Zorilă, Mezilă. De oriunde ar fi inspirată, ea cu siguranță inspiră la rândul ei. Așa că îți doresc o LECTURĂ PLĂCUTĂ!