Current track

Title

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Current show


Cartea săptămânii | Romeo și Julieta

Scris de pe 7 martie 2018

Când ne gândim la o poveste de dragoste, ne gândim la Romeo și Julieta. Piesă scrisă în curentul Renașterii de scriitorul englez William Shakespeare, în 1597, este probabil cea mai recunoscută creație a marelui dramaturg. Opera descrie povestea de dragoste dintre doi tineri care au avut nenorocul să se nască în două familii dușmane: Montague și Capulet.

petrecere la palat

Întâlnirea destinului are loc la palatul familiei Capulet, familie din care descinde Julieta. Invitații purtau măști, de aceea Romeo, împreună cu prietenii săi Mercuțio și Benvolio, a îndrăznit să apară nechemat. Pe de altă parte, Tybalt, nepotul lady-ei Capulet, a criticat dur aplombul lui Romeo, socotindu-l mișel și obraznic: „Un Montague e, unchiule, în casă. / Un ticălos și un vrăjmaș, un ins / Venit să ne stârnească dinadins / Nu-i tânărul Romeo?”. Momentul ăsta este crucial în piesă, pentru că până la final, cearta dintre Romeo și Tybalt conduce la omor, exil și suferință.

primul sărut

Ambii tineri purtau măști. La un moment dat, Romeo desprinde, din cadrul celorlalte femei, silueta tinerii Julieta:„De profanez cu mâna mâna-ți sfântă, / Voi ispăși cu buzele, căci ele – / Doi pelerini sfielnici – se avântă / Cu-o sărutare vina mea s-o spele”. Se îndrăgostesc unul de celălalt și-și plâng soarta de a se fi născut în familii rivale. Exilul lui Romei din cauza omorului lui Tybalt, încăpățânarea d-lui Capulet, tatăl Julietei, de a se căsători cu prințul Paris și planul eșuat de către părintele Lorenzo conduc spre sfârșitul tragic al piesei. Părintele Lorenzo este cel care îi cunună pe tineri, apoi îi oferă mătrăgună (o plantă-drog) prin care Julieta se preface moartă în ziua nunții cu Paris. Toate astea în numele devotamentului față de Romeo. Dar toate iau o întorsătură neașteptată, despre care vei afla citind opera. Așa că îți doresc

LECTURĂ PLĂCUTĂ!