Cartea săptămânii | Aureliu Busuioc: Lătrând la lună
Written by Radio Studentus on 29 octombrie 2017
Lătrând la lună este un roman unic în literatura autohtonă, Aureliu Busuioc (n. 26 octombrie, 1928- d. 9 octombrie, 2012) își lasă inclusiv în acest text amprenta ironiei și a spiritului satiric. Cum adică? Romanul este scris din perspectiva unui câine, a șoricarului Enrique, patruped care știe să scrie (și chiar o face), depănându-și în jurnal toate sentimentele și frustrările privitoare la tot ce i se întâmplă în jur.
Atenție! șoricar inteligent
Din acest punct de vedere, este un roman original și gata-gata să te surprindă, tocmai pentru că nu știi la ce să te aștepți. Șoricarul cu nume spaniol știe multe-multe, vorbește cu intertexte din alți scriitori, recită versuri și cunoaște neologisme. Limba lui este mult peste nivelul oamenilor de rând, iar spiritul de observație – ascuțit mai ceva ca cuțitul din sertar.
Problemele… eterne
Publicat în 2002, romanul vine să pună totuși niște probleme în fața cititorului, cea veșnică a intelectualului și a receptării lui în societate. Adică – incertitudinea intelectualului în viața socială și deprecierea lui de către ceilalți. De aici abordăm raportul intelectual-societate și cum el se răsfrânge pe ambele părți ale baricadei.
Problema corupției (veșnica!) și cea a sărăciei sunt și ele vizate în roman, dar la un nivel subtil, acoperit cu ironie și sarcasm, un soi de non-conformism fatal care ascunde multe.
Lupul versus șoricar sau
… tirania versus democrație, citește romanul și vezi cum decurge situația, cine pe cine a mâncat și cum reușește Enrique să-și păstreze demnitatea (fiind, de fapt, un exemplu pentru noi toți). Și multe, multe altele cuprinde acest roman, cu toate că un este relativ de o întindere mică. A spune sau nu lucrurilor pe față, sau a le voala prin diverse alegorii, asta ține deja de stilul fiecărui scriitor. Aureliu Busuioc însă se prezintă bine înarmat, ironia lui fiind răspunsul tuturor incertitudinilor pe care ni le prezintă viața.
Lătrând la lună este un roman care merită să fie citit, mai ales că face parte din colecția autohtonă de neprețuit, o comoară vie a spiritului Moldovei, țară frumoasă …
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
(Asculți Cartea săptămânii în fiecare miercuri, la ora 16.45 pe frecveța 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)