Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Cartea săptămânii | Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Scris de pe 6 decembrie 2017

Publicată în 1943, Fahrenheit 451 este romanul Sci-Fi al scriitorului american Ray Bradbury (1920 – 2012), unul dintre cei mai renumiți scriitori americani ai secolului al XX-lea. Cartea a fost ecranizată în 1966, așa că suntem în dublu câștig, pentru că e vorba de o distopie actuală, distopia contemporaneității.

Deși a fost scrisă cu mai mult de jumătate de secol înainte, cartea vine să anticipeze niște lucruri prezente astăzi. Este vorba de modul de a trăi al oamenilor, fiind înconjurați efectiv de 4 pereți ai camerii, toți acoperiți cu mari ecrane la care se zgâiesc toată ziua. Asta o face soția personajului principal, Montag, pompier de profesie: „N-ai vrea să scoți din priză televizorul?/ – Sunt rudele mele. / – Fă-o pentru un om bolnav. / -Bine, am să-l dau mai încet”, este o conversație obișnuită între ei doi.

Pompierul dă foc, nu-l stinge

Dacă ne-am obișnuit cu ideea că atunci când arde ceva, chemăm pompierii, uite că-n Fahrenheit 451 lucrurile stau altfel. Pompierii sunt cei care aprind casele în care se găsește măcar vreo urmă de carte. Cititul este interzis, pentru că: „Oare ce spun cărţile? Oh, mâncărimea nu trece decât prin scărpinat. Montag, te rog să mă crezi pe cuvânt. […] Cărţile vorbesc despre oameni care nu există, produse ale imaginaţiei, dacă sunt ficţiune. Iar dacă nu sunt ficţiune e şi mai rău, profesorii se denigrează între ei, filozofii urlă unii la alţii. Toţi forfotesc încoace şi încolo, stingând stelele şi lumina soarelui. Până la urmă rătăceşti drumul.”

Dar Montag începe să se trezească, mai ales după ce-o întâlnește pe Clarisse, vecina de vizavi, care contemplează crengile, florile, vântul, ploaia. Și atunci Montag își dă seama că nu este fericit. Iar dacă vrei să afli mai multe, te îndemn să citești cartea și să ne spui și tu cum a fost.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Ascultă emisiunea Cartea săptămânii în fiece miercuri la ora 16.05 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).