Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Tineri și talentați | Dumitru Ciobanu: lucrurile simple sunt mai interesante

Scris de pe 11 decembrie 2017

Dumitru Ciobanu este student la specialitatea Design Industrial și de Produs la UTM, participant (pentru prima dată, debut) la expoziția de brazi. Este o expoziție aflată la a VII-a ediție, organizată de Asociația Obștească Klumea, locația: Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, între 30 noiembrie – 21 decembrie.

Dumitru, împreună cu alți colegi de breaslă de-ai săi, au creat un brăduț (numărul 7), pe care, în cazul în care ți-a plăcut, poți să-l votezi alături de alți doi brazi preferați din expoziție. Ba mai mult, poți participa inclusiv la licitația de brazi și să iei acasă un brad original, un brad din care nu s-au mai făcut.

reușita creației în grup …

… depinde mult de capacitatea de a combina frumos ideile tuturor membrilor grupului, de a lua în considerație fiece idee apărută, ne spune Dumitru. Materialele nu trebuie să fie complicate. Chiar și dintr-un „material brut” poți face ceva simplu și ingenios.

Cu asta se ocupă studenții la facultate. De producere a unui lucru nou, simplu, care să fie util oamenilor. „Lucrăm pentru societate”, susține Dumitru.

animal abstract sau o bufniță fără ochi

Din câte ne dăm bine seama, la facultatea sus-menționată se susțin examene practice. Mai întâi  studenții fac niște schițe a ideilor, apoi machetele prime, folosind materialul brut. Apoi macheta profesională. Desenează, pictează, lucrează cu plastilina. Fac figuri abstracte – animale abstracte – lucrurile simple fiind, de fapt, mai interesante. „E interesant să lucrezi în abstract, adaugă Dumitru, să desenezi conturul unei bufnițe care nu are ochi, nu are aripi”.

Dacă ești interesant să-l auzi pe Dumitru vorbind despre jucăria pe care a făcut-o el în primul an la lucrarea de practică (pe care o vezi în pozele de mai jos) și despre alte detalii din arta pe care o face, ascultă emisiunea „Tineri și talentați” pe 12 decembrie, ora 19.05 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md.

AUDIȚIE PLĂCUTĂ !