Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Tineri și talentați | Anastasia Palii: poezia e destul de simplă

Scris de pe 4 decembrie 2017

Invitata din săptămâna asta este tânăra poetă Anastasia Palii, care a avut recent o lectură publică la cenaclul literar Republica. „A fost emoționant, dar și util. Nu m-am așteptat ca publicul să fie atât de liniștit, credeam că vor fi reacții mai diverse”, ne spune Anastasia.

Noii barbari vin cu o antologie

De asemenea, în luna decembrie așteptăm să fie lansată o antologie a poeților tineri, culeasă de către Dumitru Crudu. Sub aripa lui s-a înființat și grupul literar Noii Barbari. „Vrem să promovăm și alți tineri poeți. Dacă mai înainte voiam să public, acum privesc lucrurile mult mai calm. Sigur că orice autor este fericit să fie citit, dar nu încerc să fac din asta o obsesie. E cel mai autentic mod de a scrie.”, adaugă poeta.

Critica e constructivă

… atunci când își are la bază argumente. Asta s-a întâmplat la cenaclul literar, asta are loc în fiecare sâmbătă la atelierul de creative writing „Vlad Ioviță” la care  apropo (!) este invitat oricare poet care dorește să crească și să-și dezvolte stilul literar propriu. Dar, până la urmă, ne întrebăm de ce ar trebui să citim poezie? „Cred că pot să pun întrebarea și altfel: de ce trebuie să privim o pictură, să vizităm o expoziție? Arta trebuie cultivată întreaga viață”, conchide Anastasia.

Iată aici una dintre cele două poezii citite la microfon:

Îngerașul nr. 10

Am fugit de la grădinița Îngerașul nr.10

să ne jucăm de-a mama și tata

într-o centrală termoelectrică.

Ne-am legat copilăria de turbine,

căutam jucăriile de altădată

și construiam din ele străzi

pe care să fugim cât mai departe.

Marina ne căuta,

dar noi ne-am ascuns

într-un transformator

și ne-am lăsat pe pereți numele adevărat.

Am jurat că ne vom reîntoarce să-l recuperăm

și-am plecat

electrizate se lipeau de noi sârmele și piulițele

și-am șters toate urmele

să nu ne găsească Marina.

Dacă vrei să afli ce se întâmplă mai nou în poezia contemporană din țară, dar și s-o auzi pe Anastasia citindu-și creațiile, ascultă emisiunea „Tineri și talentați” pe 5 decembrie, ora 19.05, pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md.

AUDIȚIE PLĂCUTĂ!