Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

14:00 18:00


Cartea săptămânii | Rămășițele zilei

Scris de pe 29 noiembrie 2017

Rămășițele zilei este unul dintre romanele scriitorului japonez/englez, laureat al Premiului Nobel din anul curent, Kazuo Ishiguro. Publicat în 1989, Rămășițele zilei a cunoscut o ecranizare impresionantă în 1993 în regia lui James Ivory cu Emma Thomson și Anthony Hopkins în rolurile principale.

Dificil de ecranizat

Kazuo Ishiguro a recunoscut faptul că își scrie romanele într-o formă dificil de ecranizat. Fiece tip de artă trebuie să fie excelent în tiparele formei sale. Este greu de ecranizat mai ales pentru că romanul se axează preponderent pe ceea ce simte personajul-narator Stevens, pe amintirile sale în legătură cu tinerețea în care a profesat la una dintre cele mai notorii case ale vremii, servindu-l pe lordul Darlington, o personalitate marcantă la răscrucea celor două războaie mondiale. Stevens reprezintă simbolul majordomului englez de pe timpuri, o reminiscență a ceea ce a însemnat cândva a fi majordom.

Demnitate, loialitate și profesionalism

Anume pe aceste accente filosofice se bazează romanul. Ce înseamnă a fi demn în viziunea unui majordom și cât de important e să fii loial unui stăpân, având încredere deplină în deciziile importante pe care le lua pentru continentul european în vicisitudinile vremii. Romanul divulgă într-o manieră profundă stările acestui personaj, în aparență rece „profesional” față de ceilalți, un om care a ajuns la culmile carierei profesionale: „Am impresia că sînteţi un om mulţumit de sine, domnule Stevens. La urma urmei, iată-vă ajuns în vârful piramidei profesionale, având sub control toate problemele domeniului care vă aparţine. Nici nu-mi pot imagina ce altceva v-aţi mai putea dori de la viaţă.”

Cumva, cu toții suntem un fel sau altul de Stevens. Ne concentrăm pe ascensiunea profesională, uitând de esența a ceea ce înseamnă a fi om, a avea emoții, sentimente, stări de care să nu ne fie frică. Asta învață romanul. Cum e să-ți depășești trecutul cu toate greșelile lui, să te bucuri de înserarea zilei, acea rămășiță care ne-a mai rămas s-o trăim cu demnitate: „Nu te uita tot timpul înapoi, până la urmă o să te cuprindă deznădejdea”. E un roman ce merită toată atenția.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Asculți Cartea săptămânii în fiecare miercuri la ora 16.40 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md).