Piesa curentă

Titlu

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Emisiunea curentă

Cartea săptămânii | Mircea Eliade, Romanul adolescentului miop

Scris de pe 16 octombrie 2017

Romanul adolescentului miop este primul roman al lui Mircea Eliade, publicat în anul 1989 (scris în 1927) și conceput din jurnalele lui intime de pe timpurile copilăriei, amintiri, toate bazate exclusiv pe experiențele scriitorului. Așa cum scrie în „Memorii”, „La un moment dat, am simțit că nu mai pot scrie decât la persoana I, că orice fel de literatură, în afară de cea direct sau indirect autobiografică, n-avea niciun sens. Așa am început Romanul adolescentului miop […]”.

Autenticitatea romanului

este incontestabilă, mai ales că oferă iluzia unui jurnal care se vrea a fi un roman. Scriitorul nu mai ajunge să redacteze jurnalul, oferindu-l cititorului așa cum a fost conceput de la început și în care sunt prezente autoanalize, descrieri ale colegilor de liceu, experiențele studențești și definirea propriei personalități eroice care a reușit să se construiască pe sine în pofida multor ispite care-i conjurau, pe alocuri, puterile.

Eroul al eticii și al științei

Rezistând slăbiciunilor de adolescent, Eliade își croiește propriul destin și ajunge a fi un erou al eticii și al științei, așa cum o spune el însuși în roman. Modernitatea romanului constă tocmai în autenticitatea lui, în febrilitatea cu care sunt scrise gândurile, emoțiile, stările, de cele mai dese ori, contradictorii, naratorul-personaj fiind sursa și ținta propriilor frământări: „(…) puțin îmi pasă, pentru că eu sunt eu, iar ei, simpli elevi dintr-a șasea reală”, în opoziție cu sentimentul acerb de inferioritate: „Sunt cel mai nătâng dintre toți, orișicât m-aș ascunde. Și nici nu mi-e somn. Și nici nu pot citi. Ceea ce înseamnă că sunt imbecil”.

Voința biruinței

Eliade își proiectează în real ideea unei scriituri bazate exclusiv pe experiență, cea care ancorează scriitura în specificul unei literaturi universale. Inspirat și dezgustat de încercarea de a-l întrece pe Giovanni Papipi cu romanul său, Un om sfârșit, Eliade nu sfârșește, ci crește, tot crește, prin forța propriei voințe pe care a antrenat-o pe tot parcursul adolescenței sale, biruința finală fiind „singura care dă preț unei hotărâri”. O recomandare de lectură pe potrivă pentru săptămâna asta.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Ascultă Cartea săptămânii în fiecare miercuri, la 16:45, pe 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)


Piesa curentă

Titlu

Artist

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

ATENȚIE! În chrome nu funcționează la moment!

Emisiunea curentă