Current track

Title

Artist

Current show


Cartea săptămânii | M. Scott Peck: Drumul către tine însuți

Scris de pe 10 ianuarie 2018

Drumul către tine însuți sau evoluția spirituală într-o epocă a anxietății, publicată în anul 1978 de către psihiatrul american, M. Scott Peck, a avut succes la cititori doar după câțiva ani buni stați în întuneric. Mulți cunoscuți de-ai scriitorului i-au spus că această carte nu-i aparține, ci aparține deja cititorilor, fiind scrisă cu ajutorul „inspirației divine”. Autorul abordează o serie de probleme existențiale cu care se confruntă omenirea într-o epocă a anxietății, bazându-se pe experiența sa de doctor psihiatru timp de o lungă perioadă. Noi însă vom sublinia doar câteva dintre momentele cheie ale drumului către tine însuți.

Autodisciplina înseamnă grija de sine

Scott Peck menționează că dacă ne simțim pe noi valoroși, atunci simțim că și timpul nostru este valoros; dacă e așa, vrem să-l folosim cum se cuvine. Baza oricărei nevroze constă în evitarea problemelor și suferințelor inerente lor. În sensul că, de multe ori tindem să amânăm suferința care vine odată cu o problemă oarecare apărută în viață. Iar amânarea duce ea însăși la o suferință și mai mare, mult mai periculoasă. Dar atunci când acceptăm să rezolvăm o problemă și să depășim suferința care vine la pachet cu ea, permitem acestei probleme să ne maturizeze și să ne ofere o doză de mai multă responsabilitate. Sau, după cum a spus-o Benjamin Franklin: Lucrurile care dor, instruiesc.

Viața înțeleaptă = contemplație + acțiune

Autorul precizează că atunci când cineva se dedică adevărului, durerea pare relativ neimportantă (sau mai puțin dureroasă) pe măsură ce persoana înaintează pe drumul examinării de sine. Adică, vindecarea spiritului nu e completă, până când deschiderea la înfruntare nu devine un mod de a trăi. Cu alte cuvinte, este vorba de spiritul luptătorului care este, mai mult sau mai puțin, adormit. Iar, cel mai frumos este că răsplata unei vieți oneste, dificile, dar și devoțiunii față de adevăr, este mult mai mare decât ceea ce ți se cere. 

Cartea este plină cu astfel de învățături, așa că îți doresc LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Asculți Cartea săptămânii în fiecare miercuri, la 16:45, pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)