Current track

Title

Artist

Current show

Just Music

12:05 13:00


Cartea săptămânii | Ernest Hemingway: Bătrânul și marea

Scris de pe 3 ianuarie 2018

Bătrânul și marea (1952) este considerată ultima operă valoroasă din panoplia creațiilor lui Ernest Hemingway (1899-1961). Stilul scriitorului american este sobru, direct, aspru, plin de subtexte latente difuze, profunde, amețitoare. Sau cum a spus-o el însuși: lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu.

Hemingway este laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1954, „for his mastery of the art of narrative, most recently demonstrated in The Old Man and the Sea, and for the influence that he has exerted on contemporary style”. („Pentru măiestria artei narării, cel mai recent demonstrată în Bătrânul și marea și pentru influența asupra stilului contemporan”, trad. din engleză).

destinul de pescar

În nuvelă este vorba despre un bătrân pescar Santiago care, după 84 de zile fără niciun pește prins în mreajă, se avântă din nou în valurile mării. Santiago este bătrân, așa cum am precizat, „capul bătrânului era totuși foarte îmbătrânit, iar când ținea ochii închiși, chipul său se golea de viață”.

Importantă este relația lui cu discipolul, un băiețaș care, din îndemnul părinților, a refuzat în dimineața aceea să-i mai fie urmaș, plecând pe o altă barcă mai „norocoasă”.

la mar, feminină

La fel este importantă relația bătrânului Santiago cu marea: „în mintea bătrânului marea fusese întotdeauna la mar, așa cum o numesc oamenii în spaniolă când o iubesc” (când, de fapt, marea în spaniolă este de genul masculin, el mar).

Dar totul se dezlănțuie atunci când pescarul Santiago prinde în mreajă cel mai mare pește pe care l-a văzut vreodată: „e cu mai bine de jumate de metru mai lung decât barca”. Aici se începe marea luptă cu destinul de pescar care i-a fost hărăzit. Zile întregi cu sfoara în apă, cu peștele agățat, cu barca strămutându-se în larg. Era deja vorba despre demnitate, bărbăție, curaj. „Dar o să-i arăt ce poate face un bărbat și câte poate îndura un bărbat. Acum e momentul s-o dovedesc”. Zecile de mii de momente când o dovediseră nu mai însemnau nimic pentru el.

Textul este pătruns de simboluri, pe care, desigur, urmează să le descoperi. La fel urmează să descoperi ce se întâmplă cu cei doi, bătrânul și peștele, uitați în largul mării și ce te învață până la urmă toată peripeția lor, așa că îți doresc

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

(Ascultă Cartea săptămânii în fiecare miercuri la 16:45 pe frecvența 99.0 FM sau online, pe radio.studentus.md)